Kruisbesmetting tegengaan

Houd virussen onder controle

Het belangrijkste uitgangspunt hiervoor is: begin met een goede handhygiëne en zorg voor schone handcontactpunten. Maar hoe kan je het beste schoonmaken in tijden van besmetting?

Hoe maak ik schoon als ik of iemand in mijn huishouden besmet is geraakt met een virus?

Ondertussen zijn we wel bekend geraakt met het hygiënische belang van handen wassen en hoesten in de elleboog. Met name als je op openbare plekken komt waar veel mensen komen is dit zeer belangrijk.
Maar hoe zit dat nou als jijzelf of iemand in je huishouden besmet is geraakt met het coronavirus?

Om daar antwoord op te geven beginnen we bij het begin, want hoe raak je eigenlijk besmet met een virus?

Kruisbesmetting tegengaan bij besmetting met een virus

Wat is kruisbesmetting en hoe wordt een virus overgedragen?

Een virus zoals het coronavirus wordt met name overgedragen door handcontact of hoesten en niezen. In openbare ruimtes raken veel mensen dezelfde oppervlakken aan, denk aan deurklinken en knoppen. Op deze oppervlakken kan het virus zich nestelen als iemand bijvoorbeeld net in zijn handen heeft gehoest en vervolgens de deurklink vastpakt. Hierdoor kan de persoon die daarna de klink aanraakt, het virus overgedragen krijgen. Raak je daarna ook nog eens je neus of mond aan, dan is er een reële kans dat je besmet raakt. Als drager kan je nog redelijk goed van het virus afkomen door de handen te wassen, maar eenmaal besmet kom je er niet meer zo makkelijk vanaf.

Was en ontsmet daarom zo snel en vaak mogelijk de handen, zodat je jezelf tegen besmetting beschermd en ook de verspreiding van dit virus tegengaat.

Gebruik voor goede handhygiëne: Sterillium med, tevens verkrijgbaar in handige meeneemflacon van 100 ml

Eenmaal besmet met een virus, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Het is na een opgelopen besmetting zeer belangrijk om de handen te blijven wassen, oppervlakken te ontsmetten en thuis te blijven. Hierdoor beperk je het risico om anderen aan te steken en verminder je de besmette handcontactpunten in huis. Zo kan het virus sneller in de kiem gesmoord worden.

Met welke reinigingsmiddelen kan je het beste oppervlakken reinigen?

Maak veelgebruikte oppervlakken zoals tafels, keukenbladen en handcontactpunten zoals deurklinken regelmatig schoon. Dit voorkomt dat viezigheid zich kan ophopen en daarnaast heeft desinfecteren pas zin op een schoon oppervlak.
Schoonmaken kan eenvoudig door een veilige allesreiniger te gebruiken zoals Karacho of de multi-inzetbare glas- en interieurreiniger. Spray dit middel op een microvezeldoek en wrijf de oppervlakken hiermee in. Gebruik voor elk nieuw oppervlak een schone zijde om kruisbesmetting tegen te gaan.

Zijn de oppervlakken schoon, dan kan er worden gedesinfecteerd. Bij kleine oppervlakken of snelle desinfectie kan er gebruik worden gemaakt van anti-bacteriële schoonmaakdoekjes. Voor grootschalige ontsmetting of daar waar de kans op besmetting groot is, kan er gebruik worden gemaakt van:
Apesin Swift – dit is een geregistreerde desinfectiespray op alcohol basis

Desinfectie Foamspray met virusclaim – dit is een geregistreerde desinfectiespray zonder alcohol

Overig schoonmaakadvies bij (kruis)besmetting

Alco sept is een milde alcoholreiniger spray of bestel een doos met Alco sept sprays met navullingen
Chloorbruistabletten voor desinfectie
Draag waar mogelijk handschoenen
Maak ook regelmatig uw telefoon of tablet schoon met:
Tendo’s telephone & tablet cleaner 
– voor het reinigen van uw mobiele telefoon of tablet