De schoonmaakroutine in een professionele keuken
Of je nou werkt in een horeca bedrijf een zorgtehuis of een andere instelling met een professionele keuken. Iedereen is gebaat bij een schone en frisse keuken, daarnaast werkt het ook fijner wanneer alles lekker fris is. Uiteraard is een goede schoonmaakroutine ook essentieel voor de gezondheid en veiligheid van zowel medewerkers als gasten/bewoners.
Om je te helpen met deze schoonmaakroutine hebben we dit blog geschreven. Hierin nemen we je mee naar de verschillende manieren om bepaalde apparaten en oppervlakten te reinigen en welke producten je hiervoor kan gebruiken.
Om te beginnen is het belangrijk dat de juiste beschermingsmiddelen en materialen in huis zijn. Je gaat aan de slag met chemische materialen dus is het goed om hier handschoentjes bij aan te trekken. Ons eigen merk SOLIGLOVES is hier bijzonder voor geschikt, daarnaast zijn deze handschoenen ook nog eens biologisch afbreekbaar en ben je dus direct bezig voor een beter milieu. Let er op dat je de juiste materialen gebruikt volgens de kleurcodering van de schoonmaak zo blijft de kans op kruisbesmetting nihil. In dit blog lees je alles over deze kleurcodes.
Het reinigen van oppervlakken in de keuken
Wanneer je begint met schoonmaken is het belangrijk dat je begint met het verwijderen van alle voedselresten van de oppervlakken.
Na het verzamelen van alle materialen ben je klaar om te beginnen. Het is belangrijk dat je gaat beginnen met het verwijderen van voedselresten op de oppervlakken. Veeg eerst met een droge doek of stoffer en blik alle losliggende voedselresten van het werkblad en andere oppervlakken af. Gebruik daarna warmwater en Soli Super ontvetter of de duurzame variant Grease perfect keuken ontvetter om het oppervlak goed te reinigen en vetvrij te maken. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddel om krassen te voorkomen.
Wat is de beste manier om een fornuis te reinigen?
Wanneer de kookplaat is afgekoeld kan ook deze worden schoongemaakt. Uiteraard hoeft inductie niet af te koelen. Te beginnen met het verwijderen van gemorste voedselresten en vet. Afhankelijk van het soort kookplaat gebruik je hier het juiste materiaal voor. Zo gebruik je bij een inductie of elektrische plaat een microvezel doek met een sopje. En bij gaspitten moet er nog wel eens een rvs spons aan te pas komen om de voedsel of vet resten te verwijderen.
Om de fornuizen met glazen platen nog verder op te poetsen kan er gebruik worden gemaakt van onze Soli glas en interieur reiniger.
Wanneer alle oppervlakken schoon zijn kunt u er voor kiezen om het rvs nog op te poetsen. Hiervoor gebruikt u dan onze RVS olie. Deze olie zorgt er voor dat het rvs mooi glans maar beschermd het ook tegen vet. Door de olie hecht het vet minder snel aan het oppervlak en blijft het dus langer schoon en later makkelijker schoon te maken.
Hoe reinig ik het beste een professionele oven of steamer?
Daarna kunt u beginnen met het reinigen van de oven/steamer. Veel professionele ovens hebben een automatisch schoonmaakprogramma. Voordat u deze aanzet verwijderd u alle aangekoekte vet en etensresten. Daarna kunt u gebruik maken van diverse producten voor de reiniging. Zo hebben wij onze eigen oven en grill reiniger die zeer geliefd is in professionele keukens. Deze kunt u gewoon gebruiken voor het schoonmaakprogramma van uw oven.
Mocht u gebruik maken van een magnetron kunt u ook een kommetje met water en citroen hier even inzetten, deze verwarmen en dan afnemen met schoon water en een microvezeldoek of schuurspons als het nodig is.
De koelkast netjes houden
Wanneer het tijd is om de koelkast en/of vriezer schoon te maken begint u met een THT check. Dit maakt u makkelijker u door te werken met labels. Hiermee werkt u direct volgens de HACCP regels. Deze labels kunt u ook bij ons verkrijgen en zijn beschikbaar voor elke dag van de week.
Het helpt mede om de koelkast schoon te houden wanneer u gemorste voedingsmiddelen direct schoonmaakt. Hiermee voorkomt u dat het vieze geuren of andere plakresten achterlaat, ook is het veiliger voor u en uw medewerkers, helemaal wanneer u een koelcel heeft.
Reinig de koelkast/vriezer dan ook regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Soli Glas en interieurreiniger of de duurzame variant TANET SR 13.
Hoe houd ik de keukenkasten en het magazijn schoon?
Het handigste is om de keukenkasten en het magazijn bij te houden met schoonmaken. Zorg er voor dat alles een vaste plek heeft en dat je ook de THT van de producten in de gaten houd. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de voorraad goed op peil te houden zodat je niet misgrijpt, maar ook geen spullen hoeft weg te gooien. Maak de kasten en/of schappen schoon met allesreiniger en vergeet ook de potten niet af te nemen. Wanneer u met veel vet werkt dan is het verstandig om in plaats van een allesreiniger gebruik te maken van een ontvetter. Terwijl u bezig bent met het schoonmaken kunt u direct een THT controle doen, zo houdt u de voorraad up to date.
Zorg er daarnaast ook voor dat alle spullen goed verpakt zijn, hierdoor kan ongedierte geen kans krijgen. Gebruik voor droge producten bijvoorbeeld bakken of potten om dit luchtdicht af te sluiten. Hierdoor blijft het ook nog eens langer vers.
De beste manier om spoelbakken en kranen schoon te maken
Dagelijks is het van belang om de spoelbak en kranen goed schoon en netjes achter te laten. Wanneer de gootsteen flink vervuild is kunt u gebruikmaken voor een lichtschurend schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld de duurzame Greencare CREAM lemon schuurmiddel dit schuurmiddel is ideaal om samen met een licht schuursponsje de vervuiling weg te halen. Daarna is de gootsteen gemakkelijk op te poetsen met een beetje afwasmiddel, water en een microvezeldoekje.
Wat doe ik als mijn gootsteen verstopt zit?
Dit is natuurlijk erg vervelend, vaak komt dit door een ophoping van vet en of etensresten waardoor de gootsteen niet meer goed doorloopt. Mocht je met erg veel vette producten zoals sauzen werken dan is het te overwegen om een vet put te laten installeren. Hiermee wordt de kans op verstopping zeer verkleind.
Natuurlijk heb je niets aan deze informatie wanneer je gootsteen nu verstopt dit en je dit zo snel mogelijk wilt oplossen. Hiervoor is het handig om een ontstopper in huis te hebben, hiermee haal je de laatste voedselresten omhoog waardoor sommige verstoppingen snel zijn opgelost. Mocht je hier toch niet genoeg aan hebben dan hebben wij een nog krachtiger middel voor je. Deze professionele ontstopper is zeer krachtig, we adviseren dan ook deze alleen in de professionele keukens te gebruiken. Door het hoge zuur gehalte vernietigd de ontstopper snel alle organische en anorganische stoffen zoals haren, tampons, vet, urinesteen, koffiedik, papier en zeepresten. Let op Soli Clean is niet aansprakelijk voor het toepassen van het product.
Schoonmaken van de schoonmaakmaterialen
Het is belangrijk om de materialen waar je mee schoonmaakt ook zeker niet te vergeten in je schoonmaakroutine. Zo moeten microvezeldoekjes gewassen worden op minimaal 60⁰C om zo van alle bacteriën af te zijn, bij zware vervuiling kan een 90⁰C was ook helpen.
De materialen zoals sponsjes, afwasborstels, emmers etc. kunnen goed worden mee gewassen in de vaatwasser. Wanneer je dit elke dag doet houdt je alles schoon en netjes.
Vergeet ook de afvalbak niet!
Iets wat vaak vergeten wordt in de schoonmaakroutine is de afvalbak. Deze komt uiteraard gemakkelijk onder de etensresten en vet te zitten. Maak daarom de buitenkant regelmatig (sowieso dagelijks al dan niet vaker) schoon met warm water en afwasmiddel. Bij erge vervuiling van bijvoorbeeld vet adviseren wij onze ontvetter te gebruiken voor een effectief resultaat. Mocht de bak gemaakt zijn van RVS dan is het ideaal deze na het schoonmaken op te poetsen met onze RVS olie. Zo wordt de bak in het vervolg makkelijker schoon gemaakt en staat je afvalbak te shinen in de keuken.
Heeft u last van een gescheurde afvalzak?
Mocht u gebruik maken van afvalzakken die snel scheuren weet dat er verschillende soorten afvalzakken zijn. Vooral in keukens worden afvalzakken snel zwaar waardoor ze snel scheuren. De kans hierop kan worden verkleind door het gebruik van de juiste afvalzak. We helpen u graag met de juiste maat en dikte te vinden. Wanneer u kijkt naar een vuilniszak kijk dan eens naar het getal achter de T, dit geeft namelijk de dikte aan. Zo hebben wij zakken met het getal T15 dit zijn dunne zakken en zakken met het getal T70 zijn dikke zakken.
Kleurcoderingen in de professionele keuken
Zoals eerder beschreven zijn er diverse kleurcoderingen die gebruikt worden in de keuken. Zoals de kleurcodering voor de schoonmaak, een uitgebreide uitleg hierover vindt je in dit blog. Daarnaast zijn er nog meer kleurcoderingen om mee rekening te houden om zo de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Graag leggen we deze aan u uit.
Snijplanken
Om kruisbesmettingen te voorkomen maak je in de keuken gebruik van diverse soorten snijplanken. Zo ga je via de HACCP richtlijnen te werk, er zijn 6 soorten snijplanken te gebruiken voor het volgende:
- Rode snijplank: voor rauw vlees zoals rund en varken. Let op niet bestemd voor kip.
- Blauwe snijplank: voor vis, schaal en schelpdieren.
- Groene snijplank: voor groenten en fruit.
- Gele snijplank: voor rauw gevogelte zoals kip
- Bruine snijplank: voor gebraden vlees
- Witte snijplank: voor kaas en brood
Afvalverwerking
Ook voor afvalverwerking wordt er veel met kleurcodes gewerkt. Hiervoor hebben wij diverse mogelijkheden beschikbaar. Wanneer je hiermee aan het werk gaat let dan op de volgende kleuren:
- Groen is voor GFT
- Blauw is voor papier
- Geel is voor Plastic
- Grijs voor restafval
Graag adviseren wij u naar de mogelijkheden.