Tips voor het kopen van de juiste wegwerphandschoenen
Er is zo veel keus: de juiste maat, gepoederd, ongepoederd, latex, vinyl, nitrile handschoenen..
Welke wegwerphandschoenen kan je het beste gebruiken in de zorg of bij schoonmaken?
Bij het schoonmaken van verschillende ruimtes en in de zorg is het heel belangrijk om (wegwerp)handschoenen te gebruiken. Dit is belangrijk voor de hygiëne, de efficiëntie en jouw eigen veiligheid. Toch is het altijd lastig om de beste wegwerphandschoenen te kiezen die passen bij jouw werk. Of het nou een schoonmaakklus is of praktijkonderzoek, wij hebben de juist handschoen voor elke klus!
Soli Clean zet daarom alle handschoentips op een rij.
Welke maat (wegwerp)handschoenen heb ik nodig?
Voor optimaal gebruik van de handschoenen is het natuurlijk belangrijk om de juiste maat te hebben. Het is heel simpel om jouw handschoenmaat op te meten. Door het meten van je handpalm (van links naar rechts) krijg je een aantal centimeters. Deze centimeters geven aan welke maat het beste past. Heb je bijvoorbeeld 7 centimeter, dan hoort daar maat 7 bij.
Bekijk de tabel hieronder om te zien welke maat je dan moet bestellen.
Wat is het verschil tussen Latex, Vinyl en Nitrile (on)gepoederde handschoenen?
Wij krijgen van klanten vaak de vraag wat het verschil is tussen latex, vinyl en nitrile (on)gepoederde handschoenen.
Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en beschermen de huid tegen virussen en stoffen. Latex is een ademend materiaal, in tegenstelling tot synthetische materialen. De latex handschoenen zitten daarnaast erg comfortabel en worden al ontzettend lang op grote schaal gebruikt.
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC. In tegenstelling tot de latex handschoenen zijn de vinyl handschoenen bestand tegen vet, olie en zuren. Echter zijn deze handschoenen niet erg sterk en missen ze bescherming. In de zorg zijn deze handschoenen tegenwoordig dan ook verboden. Voor mensen met een latex-allergie zijn de vinyl handschoenen wel een perfect alternatief.
Nitrile handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber. Deze handschoenen zijn van hoge kwaliteit en daardoor extra sterk. Nitrile handschoenen kunnen tegen diverse chemicaliën, olie en vet. Deze handschoenen zijn ook te gebruiken voor mensen met een latex-allergie.
Soft-nitrile handschoenen doen kwalitatief niet onder aan nitrile, maar deze handschoenen zijn dunner wat leidt tot fijnere grip.
Daarnaast kunnen de handschoenen gepoederd of ongepoederd zijn. Een gepoederde handschoen is makkelijker aan te trekken en voelt zachter aan. Het poeder zorgt er tevens voor dat vocht of zweet wordt opgenomen in de handschoen. Dit poeder bestaat alleen uit maïszetmeel, maar voor veel gebruikers is dit de oorzaak van een allergische reactie. Tijdens het productieproces neemt het poeder namelijk de allergene deeltjes op. Dit is dan ook de reden dat in de zorg alleen ongepoederde handschoenen gebruikt mogen worden.
Zijn er ook duurzame Nitril handschoenen?
Jazeker! Wij hebben ons eigen merk duurzame nitril handschoenen. Deze handschoenen zijn goed voor mens en milieu, doordat ze veel sneller afbreken dan de gewone nitril handschoen. Daarnaast hoeft u niet in te leveren op kwaliteit, want deze 4 grams handschoenen zijn dikker dan de gemiddelde nitril handschoen. Wilt u meer weten over deze handschoenen kijk dan op: Biologisch afbreekbare Nitril handschoenen – SOLIGLOVES – Soli Clean.
Vinyl-, Latex- en Poedervrije wegwerphandschoenen kopen
Het gebruik van vinyl-, latex- en poedervrije handschoenen wordt in het algemeen geadviseerd. Een latex-allergie is onder andere bij zorgverleners hoger dan gemiddeld. Daarom zijn de Nitrile handschoenen een heel goed alternatief en deze zijn te koop bij Soli Clean.
Ongepoederde handschoenen zijn echter wel wat hoger in prijs, omdat de meeste handschoenen al zijn vervaardigd met poeder. Deze handschoenen moeten dan een extra behandeling doorlopen om het poeder te verwijderen.
Nitrile wegwerphandschoenen zijn extra sterk en voldoen aan de volgende eisen:
- NEN-EN 420 + A1 (beschermende handschoenen, algemene eisen en beproevingsmethoden)
- NEN-EN 374-1, 2, 3 (beschermende handschoenen tegen micro-organismen)
- NEN-EN 455-1, 2, 3 (medische handschoenen voor eenmalig gebruik)
- CE-Markering